Nieuws

 • Nieuw hip hop lessen voor kids

  Nieuw hip hop lessen voor kids

  NIEUW HIP HOP LESSEN VOOR KIDS VAN TRIJNTJE LAMBOO Altijd al willen leren ...

  Lees meer Meer nieuws
 • Tips van Danielle: Body Support coach

  Tips van Danielle: Body Support coach

  TIPS VAN DANIELLE BODY SUPPORT COACH Waarom je niet afvalt Bijna iedere...

  Lees meer Meer nieuws
 • Nieuwe collega: Juliette

  Nieuwe collega: Juliette

  Hi all! Mijn naam is Juliëtte van Eeten, 34 jaar en sinds een paar ja...

  Lees meer Meer nieuws

Snel in shape, 10 manieren

Geplaatst op 17-01-2017

Nee, je hoeft jezelf écht niet compleet af te matten met allerlei apparaten om snel in je shape te komen. We vroegen het onze eigen Chantal Schoolwerth, personal trainer en voedingsdeskundige en stelden haar tien vragen.

1. Wat kan je het beste eten als je in shape wilt komen?

‘In shape zijn betekent voor iedereen wat anders. De een wil vet verbranden en de ander wil meer spiermassa. Beide doelstellingen hebben een andere aanpak in voeding nodig. Om af te vallen en vet te verbranden is het in eerste instantie belangrijk om een negatieve energie balans te creeren. Dit betekent dat je minder eet dan je verbruikt. Ook al zit je nog niet vol, je moet net even iets minder eten dan je gewend bent.  Mijn tip is eet totdat je voor  80% vol zit!’.

2. We lezen vaak dat het belangrijk is om te switchen in je koolhydraten, kan jij ons uitleggen wat dit betekent?

'Ruil koolhydraten uit snelle suikers (suiker, snoep, koek, witbrood, witte pasta, etc.) om voor koolhydraten uit fruit, groenten, peulvruchten en volkoren granen zoals volkoren brood, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Door deze producten krijg je meer voedingsstoffen en dit geeft jou een verzadigd en vol gevoel. Eet bijvoorbeeld bij meerdere maaltijden twee handjes groenten, zoals  wortelen, salade of wokgroenten’.

3. Wat zijn eiwitten en op welke manier kan ik dit gebruiken voor en of na het sporten?

‘Je hoeft na een training niet direct naar de bar/lounge te sprinten om een eiwit shake te drinken. Het gaat erom dat jij dagelijks voldoende eiwitten binnen krijgt. De timing van de eiwitten is daaraan ondergeschikt. Zorg er echter wel voor dat tussen de maaltijden rondom je training niet meer dan zes uur zit en je in deze maaltijden voldoende eiwitten nuttigt. Probeer je eiwit inname uit voeding te halen, denk hierbij aan zuivel zoals magere kwark, kip/vlees/vis of vleesvervangers. Voeg bij iedere maaltijd een magere eiwitbron toe. Magere eiwit bronnen bevatten weinig vet en weinig calorieën. Heb je hier moeite mee en wil je een snelle oplossing neem dan een eiwitten shake maar het is niet noodzakelijk.

4Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Eiwitten zijn belangrijk bij tal van processen in het lichaam. Ze dienen onder andere als bouwmateriaal voor groei en onderhoud en als enzym om onder andere je voeding te kunnen verteren, als hormoon voor bijvoorbeeld adrenaline en als energiebron wanneer je lichaam niet genoeg koolhydraten tot zijn beschikking heeft. Daarnaast zorgen eiwitten er ook voor dat je een verzadigd gevoel hebt’.

5. Wat wordt bedoeld met hydratatie?

‘Water is een essentiële stof voor je lichaam. Zonder water kun je maar een paar dagen overleven. Water heeft namelijk veel verschillende belangrijke functies in je lichaam. Daarom is het belangrijk dat jij voldoende drinkt. Te weinig vocht tijdens het sporten kan daarnaast van invloed zijn op je sportprestaties. Probeer een gevoel van dorst daarom altijd voor te zijn en zorg dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Drink bijvoorbeeld elk uur een glas water. Een hongergevoel wordt namelijk nog wel eens verwart met dorst. Als je voldoende drinkt ervaar je minder snel dorst, waardoor je het ook niet kan verwart met een hongergevoel’.

6. Waarom is een interval training zo ontzettend belangrijk?

‘Door intervaltraining toe te passen in krachttraining wordt er meer energie verbruikt en vooral meer vet verbruikt na de krachttraining. Tot wel 72 uur na de training! De truc? Je wisselt het tempo van je work-out af. Door rustpauzes te verkorten tussen de sets of door supersets of tri-sets te doen’.

6. Waarom zijn supersets belangrijk bij oefeningen?

‘Een voordeel van supersets is dat de ene spiergroep rust terwijl je de andere spiergroep traint. Omdat je andere spiergroepen gebruikt in de verschillende oefeningen kun je beide oefeningen na elkaar doen. Een ander voordeel is dat het tijd scheelt om je training in supersets uit te voeren. Je rust namelijk niet na iedere oefening, maar oefent verschillende oefeningen na elkaar uit, waarna je pas een korte pauze inlast. Je verricht minder werk in minder tijd en traint dus met een lager volume. Dit voelt intensiever, omdat je geen rust hebt’.

7. Wat maakt krachttraining belangrijk om in shape te komen?

‘Krachttraining draagt op drie manieren bij aan afvallen en in shape komen. Krachttraining verbruikt energie tijdens het trainen, hetgeen helpt bij het creëren van een energie tekort. Krachttraining zorgt voor een hoge EPOC (Excess Postexercise Oxygen Consumption), waardoor er meer energie en vooral meer vet wordt verbruikt na een krachttraining. En krachttraining helpt de hoeveelheid spiermassa op peil  houden tijdens een periode van energie tekort (negatieve energie balans) en kan deze zelfs vergroten, waardoor je ruststofwisseling op niveau blijft’.

8. Wat is het allerbelangrijkste bij sporten?

‘Wil jij je lichaam shapen, dan is het belangrijk dat je tijdens je trainingen progressieve overload creëert. Dit houdt in dat je iedere week probeert de oefening zwaarder te doen dan de vorige keer. Lukt het niet om de gewichten te verhogen dan doe je wat extra herhalingen. Overload is noodzakelijk om een goed resultaat te halen. Doe je dit niet, dan zal er ook niets veranderen. Je lichaam krijgt geen prikkel meer of wordt niet voldoende geprikkeld en hoeft zich dus niet aan te passen. Daarnaast is het belangrijk om te genieten van je training! Ongeacht welke sport je doet, kies wel iets waarbij je kan genieten en maak het leuk’.

9. Welke mobiele apps kan ik thuis gebruiken ?

Wil je meer weten over je energie inname maak dan gebruik van de app LifeSum of MyFitnessPal.

10. Heb je nog andere tips & tricks?

'Ga op tijd naar bed, zorg dat je voor 23.00 in je bed ligt, geen tv geen mobiel en probeer acht uur te slapen. Dit zal ten goede komen aan je herstel van de trainingen, je bent een gezelliger mens en door voldoende slaap en je hebt  gewoon meer energie de volgende dag!'.

Volg je ons ook al op Twitter, FacebookInstagram en YouTube?

Deel dit bericht:

Nieuws

 • Nieuw hip hop lessen voor kids

  Nieuw hip hop lessen voor kids

  NIEUW HIP HOP LESSEN VOOR KIDS VAN TRIJNTJE LAMBOO Altijd al willen leren ...

  Lees meer
 • Tips van Danielle: Body Support coach

  Tips van Danielle: Body Support coach

  TIPS VAN DANIELLE BODY SUPPORT COACH Waarom je niet afvalt Bijna iedere...

  Lees meer
 • Nieuwe collega: Juliette

  Nieuwe collega: Juliette

  Hi all! Mijn naam is Juliëtte van Eeten, 34 jaar en sinds een paar ja...

  Lees meer

Contact

YOUR LIFE sportsclub
Industrieweg 4
2254 AE Voorschoten

071 561 19 06
 • Zumba Fitness: elke les feest

  Zumba Fitness: elke les feest

  Wat is Zumba Zumba Fitness is een dance/fitnesstraining die wordt afgewisseld met langzame en snelle ritmes en bewegingen. ...

  Lees meer
 • BODYATTACK verleg je grenzen

  BODYATTACK verleg je grenzen

  BODYATTACK is een van de oudste LES MILLS programma’s en werd in 1997 – 1998 wereldwijd gelanceerd. YOUR LIFE Sport...

  Lees meer
 • Pilates, sterk en soepel!

  Pilates, sterk en soepel!

  Pilates, sterk en soepel! In deze tijd waarin de fitnessindustrie steeds weer nieuwe trends bedenkt, heeft de pilatesmethode...

  Lees meer
 • TIKKIE BIJ! Indoor cycling

  Indoor cycling

  Indoor cycling, wat is daar nu zo leuk aan? Jolanda, al jaren lid van YOUR LIFE weet het wel.  Dat ik mijn vrije tij...

  Lees meer
 • BODYCOMBAT maakt je fitter

  BODYCOMBAT maakt je fitter

  BODYCOMBAT: de op martial-arts geïnspireerde workout die jou fitter gaat maken! Werk jij, enkele dagen per week, je train...

  Lees meer
 • Krachtsport voor iedereen

  Krachtsport voor iedereen

  Krachttrainen lijkt vaak alleen aan mannen besteed. Maar dat is jammer, want iedereen heeft er profijt van.  Deze vorm van tra...

  Lees meer
 • Beter dan je denkt

  Beter dan je denkt

  Er lijken zoveel producten te bestaan die ongezond zijn. We willen dit eens omdraaien: wat zijn 5 producten die beter zijn dan ...

  Lees meer
 • Slik jij al vitamine D

  Slik jij al vitamine D

  De dagen worden korter en de zon laat zich steeds minder zien. Je voelt je lusteloos, je komt lastiger uit je bed en hebt last ...

  Lees meer
 • Home made granola

  Home made granola

  Vaak is de krokante muesli die je in de supermarkt koopt, te zoet of er zitten ingrediënten in die jij juist net niet lekk...

  Lees meer
 • 6 tips om het sporten na de vakantie op te pakken

  Sporten na de vakantie 6 Tips

  6 tips om het sporten na de vakantie op te pakken Voor velen van ons is de vakantie weer voorbij. Vaak zijn de zomermaanden ...

  Lees meer

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.